Renovatie van mijn keuken

Ik was niet blij met mijn keuken. Hij is wat oubollig, maar de keuken is an sich nog best goed. Zonde dus om te vervangen, zonde omdat het niet duurzaam is en zonde van het geld. Daarom heb ik besloten helemaal zelf mijn keuken te renoveren. Natuurlijk ga ik dan eindelijk zelf onze fantastische wandplanken ophangen, maar ik pak gelijk alles aan.

Renovatie: Deel I

1. Gewoon beginnen 😉

Keuken-renovatie-deel 1.2
VOOR: de oubollige keuken
Keuken-renovatie-deel 3.6
NA: de opgepimpte keuken

Dus op een mooie zaterdagmorgen de kluskleren aan. Hoe te beginnen? Allereerst natuurlijk alles leeghalen. Handige kratten gezocht, en de inhoud van de kastjes erin gezet. Gelijk maar even uitgezocht wat over datum was ;-).

Vervolgens bij de bovenkastjes begonnen. Plankjes eruit, om het gewicht te verlagen. Hey! die passen in de onderkastjes, gelijk meer plankruimte! De kastjes bleken met schroefjes te zijn verbonden dus die eruit gedraaid. Dan blijkt het vervolgens gewoon “optillen” te zijn om ze van de muur te halen. Wel pittig zwaar, maar met beleid van de muur gehaald.

Keukenkastjes verwijderd

Nu nog de afzuigkap. De bovenkant zit met kleine schroefjes vast. Nadat deze los waren kon de bovenkant eraf. Nu eerst de stekker eruit, ik hoef mijn haren niet overeind…. De flexibele buis losgemaakt van de muur. Met nog meer schroeven de onderkant van de afzuigkap los gemaakt en van de muur.

Zo, de keuken ziet er nu echt niet meer uit. Een kale bedoening. Maar een mooi resultaat van een dag werk.

Renovatie: Deel II

2. Muren glad maken

Dag twee, met nog wat spierpijn van het zware werk van het slopen vol goede moed beginnen aan het opbouwen. Om te beginnen nog even de pluggen uit de muren halen. Met Rotband een mooi mengsel gemaakt en de gaten en oneffenheden glad gemaakt.

Keuken-renovatie-deel 2.3
Keuken-renovatie-deel 2.2

Nu de muren maar eens verven. Met de prachtige duurzame (poeder) verf van Raw Paints een mooie natuurtint op de muur geschilderd. Direct een heel ander look & feel.

Keuken-renovatie-deel 2.4
Keuken-renovatie-deel 2.5

En dan de ultieme upgrade, de wandplanken. Tja, ik had graag twee oude balken van grenen  geplaatst, maar ik had 4 korte van 80 cm lang en 15 cm breed liggen. Wel mooi uitgevoerd met het blind (zwevend) ophangsysteem. Nu komt het dus even heel precies, want ik wil twee planken in elkaars verlengde ophangen. Daarom mijn goede vriend en klusjesman gevraagd om me te helpen.

Na goed meten en zorgvuldig boren een tegenslag. Het gips betonnen wandje van mij keuken kon het blinde ophang systeem niet aan. En dan ben je blij met zo’n handige hulp die met “chemische ankers” dit probleem oplost. Zo hangen de planken alsnog strak en stevig aan de muur. Nu ik gezien heb hoe je de planken ophangt durf ik het de volgende keer ook wel zelf 😉

Nu hij er toch is heeft hij ook gelijk de nieuwe afzuigkap even opgehangen. En daarmee kwam dag 2 van de metamorfose tot een eind.

Renovatie: Deel III

3. Tadaaaaa!!!

De laatste dag, hopelijk, van een mooi project. De planken hangen en de muren zijn gesausd. Plan was de tegeltjes boven het aanrecht te verven. Maar nu met de ‘nieuwe’ wandplanken en de kleur op de muur zien ze er eigenlijk wel erg mooi uit.

Keuken-renovatie-deel 2.7
Keuken-renovatie-deel 2.6

Alleen de kastdeurtjes van het aanrechtblok vind ik niet passen. De kastdeurtjes uit het keukenblok geklikt (je hoeft de scharnieren niet eruit te schroeven, aan de achterkant kun je ze uit elkaar klikken). De deurtjes op tafel gelegd op de scharnieren en ondersteund aan de andere kant zodat ze mooi recht liggen.

Na zorgvuldig ontvetten kunnen de deurtjes geschuurd worden (korrel 180). Na het schuren goed stofvrij maken. Vervolgens met een goede op kleur gemengde primer de eerste laag aanbrengen.

Helaas, niet een klus van 1 dag. De primer moet 2 dagen uitharden. Nou daarom maar vast gaan voorbereiden voor het inrichten. Leuke accessoires zoeken en verbaasd zijn over wat ik allemaal in huis heb! Mooie potten gevuld en de planken vast ingericht.

Na 2 dagen wachten is de primer voldoende uitgehard. Met een hele fijne korrel opnieuw schuren en ontvetten. Nu kan de verf erop gerold. Dit is echt wel even een zorgvuldig werkje en heb ik twee keer gedaan.

Na het terughangen van de deurtjes heb ik oprecht even staan genieten. Wat een prachtige keuken ineens! Het lijkt wel nieuw! Helemaal mijn smaak en met de juiste spulletjes gezellig gemaakt.

Bekijk hier alle foto’s !