8 Tips voor een duurzame kerstboom

Kerstmis komt eraan. Al eens overwogen om het dit jaar anders te doen en te kiezen voor een duurzame kerstboom? Dat kan! Jij kan daarmee impact maken en daarom geven we je graag deze tips!

Wat kan ik doen?

Een kerstboom heeft -hoe dan ook- impact op het klimaat. Een echte kerstboom zonder kluit die je één jaar gebruikt, heeft dezelfde impact als een autorit van 25 kilometer, volgens de berekening van Milieu Centraal.
Kerstbomen zijn geteeld waarvoor regelmatig bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Dan het vervoer: de fossiele brandstoffen en daarmee extra CO2 uitstoot en niet te vergeten verbranding van de bomen ná de kerst, dat onnodig luchtvervuiling geeft.

Dus ja, jij kan je steentje bijdragen!

Er zijn duurzame(re) alternatieven voor een kerstboom:

1.  Geef de aarde een boom retour

Met kerst halen we massaal bomen in huis, maar heb je er weleens aan gedacht de aarde een boom terug te geven? Via Treesforall kun je jouw familie, vrienden of collega’s eenvoudig een boom cadeau geven. Je ontvangt dan een speciaal kerstcertificaat met daarop jouw naam en die van de ontvanger. Een boom is niet alleen een origineel kerstcadeau, maar ook nog eens hartstikke duurzaam. Deze boom gaat namelijk nog heel wat feestdagen mee!

2. DIY, maak er zelf één

Een gezellige kerstsfeer kun je ook creëren zonder een ‘echte’ kerstboom in huis. Verzamel bijvoorbeeld resthout, pallets of andere (oude) materialen bij elkaar en maak daarmee je kerstboom. Op Pinterest vind je talloze ideeën, zoals kerstbomen van stapels boeken, wijnflessen of glazen potten met lichtjes erin. Ook sfeervol: hang een slinger met lampjes in kerstboomvorm aan de muur of teken met krijtstift een boom op het raam.

3. Ga voor een (gebruikte) kunstkerstboom

Een kunstkerstboom zien we bij als een duurzame optie, mits je die boom jaren achter elkaar gebruikt. Aan hoeveel jaar je dan moet denken? Daarover verschillen de inzichten nog. Volgens Milieu Centraal moet je uitgaan van minimaal zes à tien jaar; volgens Milieudefensie zelfs aan negen tot zeventien jaar.

De klimaatbelasting van een kunstboom is namelijk hoger dan de impact van een levende boom. Dat komt onder andere doordat een kunstboom eerst gemaakt moet worden. Maar de langere levensduur van een kunstkerstboom compenseert die impact weer. Kies verder voor een kunstboom van kwaliteit, zodat je er zo lang mogelijk iets aan hebt. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op Marktplaats of bij een kringloopwinkel in de buurt.

4. Adoptie kerstboom

Weleens aan gedacht om een kerstboom te adopteren?
Het idee is om een kerstboom met kluit te kopen, huren of adopteren en na kerst weer te retourneren, waarna deze weer terug in de aarde wordt gepoot, liefdevol wordt verzorgd en weer verder groeit. Zo kan je elk jaar ‘jouw eigen boom’ opnieuw gebruiken.

Hoe dat werkt precies werkt kan je teruglezen bij Adopteer een kerstboom.

5. Poot jouw echte kerstboom ná Kerst in je tuin

Als je in het bezit van een tuin bent dan zou je zelf een kerstboom met wortels (kluit) kunnen kopen en na kerst in je tuin poten. Absoluut duurzamer dan een wanneer je kerstboom zonder kluit koopt die vervolgens bij het groenafval terecht komt.

Zorg goed voor je boom!
Wat tips:
* Plaats je kerstboom niet bij een warmtebron en giet regelmatig wat water op de aarde.
*Houdt  de kluit en de naalden goed vochtig.
* Poot de kerstboom ná de vorstperiode in de tuin.  Daarvoor is het beter de boom een poosje te acclimatiseren in een koele (binnen)ruimte. Dit heeft een verhoogde overlevingskans. Eenmaal in de grond? Dan ook regelmatig water geven.

6. Koop een kerstboom in jouw buurt

Of je nu voor een kunstboom gaat, een kerstboom adopteert of toch een kerstboom met kluit koopt: haal de boom niet te ver van huis. Als je voor je kerstboom een stuk moet rijden, gaat het klimaatvoordeel namelijk al snel verloren. Denk daarbij weer even aan de klimaatimpact van een kerstboom, die vergelijkbaar is met 25 kilometer autorijden.

7. Kerstboom wegdoen? Lever het in bij de gemeente

Zijn de feestdagen achter de rug? En heb je een kerstboom gekocht die je niet terug in je tuin kan planten? Lever je boom dan in elk geval in bij de gemeente (of laat hem door de gemeente ophalen). De gemeente zorgt ervoor dat de boom op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt, waarbij zo min mogelijk luchtvervuiling ontstaat. Wel zo prettig voor de aarde! Kijk op de website van je gemeente hoe dit in jouw gemeente werkt.

8. Ga voor duurzame kerstversiering

Niet alleen een kerstboom zelf, maar ook de spullen die erin hangen hebben invloed op het milieu. Kies daarom voor lichtsnoeren met ledlampjes om elektriciteit te besparen. De meest originele kerstballen, kersthangers en slingers koop je tweedehands bij een kringloopwinkel of op Marktplaats. Ook leuk: ruil je kerstspullen met familie, vrienden of collega’s als je dit jaar eens andere decoratie in je kerstboom wilt hangen.

We wensen je  een groene kerst en veel plezier met het vinden of maken van jouw duurzame kerstboom!

Heb je nog leuke suggesties?
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!