Leuk dat oude hout, maar hoe duurzaam is het eigenlijk? Wat is de herkomst van oude wagonplanken, barnwood of grenen? En wat zijn de verschillen tussen de houtsoorten? En wat kan ik er allemaal mee doen?
Oud hout, duurzame planken en meer
1. Verschil in oude houtsoorten
We beginnen met de harde houtsoorten. Hieronder vallen de wagondelen of wagonplanken en barnwood robuust.
Beide zijn van oorsprong van eikenhout. Eikenhout is sterk en toch makkelijk bewerkbaar en laat zich goed lijmen, beitsen en lakken. Ze kunnen tegen een stootje en zijn bij de juiste olie behandeling waterafstotend en daarom prima toepasbaar in de badkamer.
Het harde hout wordt veelal gebruikt voor vloeren, wanden en meubels in het interieur. Denk maar eens aan wandplanken, planchets, toiletplank, badplank, wastafelblad en andere meubelstukken.
Onder zachte houtsoorten vallen oude balk grenen, sloophout en steigerhout.
Oude balk is gemaakt van grenen (pijnboom of naaldboom) en licht van gewicht. Van oorsprong veelal afkomstig uit Scandinavie. Afhankelijk van het gebied varieert het percentage grenen in de Europese bossen van 25-50%. Meestal komt de soort gemengd voor met de fijnspar -die het vurenhout levert- en enkele loofhoutsoorten. De boom is recht en cilindrisch. De pijnboom kan een takvrije hoogte bereiken van circa 10 meter.
Sloophout is mix van meerdere gebruikte houtsoorten.
Steigerhout is van oorsprong vurenhout.
Afkomstig van de fijnspar, dit is een boom uit de dennenfamilie. De bomen komen meestal vooral voor in Noord- en Centraal- Europa en zijn bij de meeste mensen bekend als de kerstboom.
De zachte houtsoorten zijn binnenshuis wat minder geschikt voor vochtige omgevingen zoals de doucheruimte of badkamer. Deze houtsoorten worden vooral constructief ingezet alsook esthetisch (meubelstukken) toegepast.
2. Waarom zou je kiezen voor oude houtsoorten?
Onze ervaring van de afgelopen decennia leert dat we erg veel weggooien. Dit is ook een van de redenen dat we oude houten planken kopen. Behalve de warme uitstraling die ze hebben werk je ook mee aan een duurzamere wereld. Het is van belang dat we oude spullen opknappen en kiezen van gebruikt hout en tweedehands meubelen. Het draagt bij aan een reductie CO2 uitstoot en daarmee ook een schoner milieu.
3. Wat is de herkomst van oud hout?
Barnwood robuust komt onder andere uit oude, gesloopte boerderijen of schuren. De huidige voorraad barnwood komt uit Canada, maar ook uit Oost Europa zoals, Oostenrijk en Kroatië.
Na de sloop van de boerderijen worden de planken naar Nederland vervoerd (nooit per vliegtuig), daarbij letten we er goed op dat de containers voor ze op transport gaan helemaal vol zijn! Dit hout heeft dus hoe dan ook een duurzaam karakter!
Oude balk grenen is afkomstig uit oude schuren en fabrieken in Nederland en omringende landen. Een grenen houtsoort is redelijk licht in gewicht.
Sloophout is een mix van meerdere houtsoorten en bestaat uit planken van vloeren en schuren van Nederlandse en Belgische komaf. Een zachte houtsoort met een industriële uitstraling.
Steigerhout is hout dat ooit gebruikt is in de bouw. Vandaar dat er meestal aan weerszijde gebruikssporen te zien zijn van ijzeren klampen die er gezeten hebben.
Wagondelen of wagonplanken zijn gebruikte houtdelen uit oude treinen, waarvan delen als vloer en wanden functioneerde. Herkomst België en Frankrijk. Van oorsprong zwart gekleurd ter bescherming. In de werkplaats wordt deze laag er afgeschaafd en daardoor ontstaat er een mooie, warme kleur van het hout.
Geen keurmerk
Het oude hout heeft geen FSC label, omdat deze houtsoort zichtbare kenmerken heeft van gebruikssporen. Dit kan een gat van een spijker of schroef zijn, een scheurtje of het hout is niet helemaal vlak en heeft oneffenheden zoals butsen en deukjes.
Het gebruikte hout is klaar voor een tweede ronde. Er is helemaal geen keurmerk nodig. Hardstikke duurzaam dus!
Wil je er meer over weten ?
Alles over duurzaam hout, hergebruik hout, gerecycled hout en duurzaamheidskenmerken lees je hier.
Bron: Centrum Hout
4. Duurzaam hout kopen: de voor- en nadelen op een rij
Aangaande de circulaire economie is het zeer wenselijk dat iedereen gebruikt hout koopt dat nog een tweede ronde mee kan. De aanschaf van tweedehands hout heeft voordelen maar ook nadelen en daarom niet voor iedereen van toepassing. Om je op weg te helpen geven we hieronder de voor- en nadelen, zodat je zelf kan bepalen of gebruikt hout een goede optie is.
De voordelen
- De aanschaf van gebruikt hout zorgt ervoor dat er geen nieuwe bomen gekapt hoeven te worden. Een lage CO2-footprint dus.
- Tweedehands hout heeft meestal fraaie elementen van gebruikssporen waar je nu geen jaren op hoeft te wachten
- Gebruikt hout geeft een verlengde levensduur bij juist gebruik
- Op diverse platforms wordt veel hout wordt gratis aangeboden
De nadelen
- Het hout gaat minder lang meer mee als wanneer je het nieuw koopt
- Je kunt niet zelf bepalen wat voor finish je het hout meegeeft
Aanschaf van duurzaam of gebruikt hout
Om te bepalen of jouw volgende houtaankoop duurzaam wordt, dien je rekening te houden met een aantal factoren, zoals transport vervuiling, herplanting, levensduur van het hout en de manier waarop het hout behandeld is. Een hardhoutsoort uit de tropen heeft een hele lange levensduur en hoeft niet behandeld te worden, maar scoort weer heel slecht op het gebied van transport vervuiling en is daarmee niet een hele duurzame keuze. Beter is bijvoorbeeld om te kiezen voor hardhoutsoorten uit Europa.
Tips | Waar kan ik opletten bij aanschaf van duurzaam of gebruikt hout?
- Kies voor houtsoort afkomstig uit Europa
- Check het houtsoort op hoge duurzaamheidsklasse
- Controleer op duurzaamheidskeurmerken (FSC/PEFC)
- Kies voor tweedehands hout bij een duurzame(web)winkel of duurzame bouwmarkt
- Behandel duurzaam hout met een milieuvriendelijk product
Tot slot ter overweging:
Staat het bedrijf waar je hout duurzaam of gebruikt wilt kopen bekend als duurzaam? Vinden zij het bijvoorbeeld belangrijk om groene energie te gebruiken of een klein deel van de opbrengst te doneren aan een goed doel?
We wensen je veel succes met jouw speurtocht naar oud hout.
Heb je nog leuke suggesties?
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!