Styling-met-duurzame-inrichten

Hoe richt ik mijn huis duurzaam in?

Een woning stylen met duurzame (zero waste) spullen kan soms nog een behoorlijke uitdaging zijn. Natuurlijk kan je een interieurstyliste inschakelen en er geld aan spenderen, helemaal prima! Het kan ook anders: doe het lekker zelf als je een beetje van stylen houdt. We geven je graag wat duurzame tools mee.

DIY:  Stylen met duurzame woonaccessoires

1. Bepaal jouw eigen stijl en woonwensen

Bedenk wat jij nodig hebt in je huis. Dus woonaccessoires die belangrijk voor je zijn en spullen die emotionele waarde voor je hebben en jou gelukkig(er) maken. Om jezelf hiermee te helpen is goed om eerst een moodboard te maken. Hiermee wordt het maken van keuzes makkelijker voor je.

Duurzaam kopen of niet kopen? 
Matched het meubelstuk of woonaccessoire in jouw huis qua style, kleur en uitstraling bij de rest van het interieur? Kijk hierbij ook of ze voldoen aan de eisen die je hebt: materiaal, duurzaamheid en veiligheid.

2. Hoe maak ik een moodboard?

De meest simpele manier om een moodboard te maken is te beginnen met een vel papier, schaar, lijm en een stapel woonmagazines. Neem je tijd en bekijk de afbeeldingen kritisch. Bladeren, knippen en plakken maar.

Interieurontwerper

Ben je niet zo creatief of vind je het lastig om een goed moodboard met jouw eigen style te maken? Schakel gerust hulp in van een deskundige. Duurzaam interieurontwerper Jantien Broere van, Designstudio Jantien Broere, helpt je graag op weg.

3.  Wat heb ik nog nodig ? 

Inventariseer. Wat laat ik staan en kan nog een tweede ronde mee en wat heb ik nog nodig?
Maak een selectie in de items die je nog hebt. Wellicht kan je sommige spullen opleuken met behulp van een likje verf (upcycle!) Of repareer het en maak het zo dat je het weer gaat gebruiken (recycle!). De spullen die je echt niet meer kunt gebruiken breng je naar de kringloopwinkel, verkoop het via een platform als Vinted of marktplaats of  lever het in bij het recycleplein van jouw gemeente.

Heb je net een nieuw huis?
Dan kan het maar zo zijn dat er nog een aantal spullen missen. Misschien had je in je vorige woning hangende keukenkastjes en op het nieuwe adres een prachtig aanrecht met alleen kasten eronder. Een mooie oplossing kan zijn om duurzame, oude wandplanken te plaatsen waarop je je mooiste servies of voorraadpotten kwijt kan. Voor de restyling van je keuken kan je deze fijne tips meepakken!

Schrijf wat je nog mist op je shoplijstje.

4. Kies voor gebruikte woonaccessoires

Zoek, surf en shop naar de tweedehandse spullen die bij jouw moodboard passen.
Struin de lokale brocante markten en kringloopwinkels af.
Bij online platforms als Whoppah, Marktplaats, Vinted en Marketplace is er veel keuze in gebruikte woonaccessoires.

En denk ook aan de kleinere accessoires (sfeermakers) zoals fotolijsten, glaswerk, (hang)lampen, potten en vazen. 

5. Kies bewust en ga voor kwaliteit

Bepaalde meubels of accessoires wil je wellicht langdurig gebruiken. Als het niet lukt deze tweedehands te scoren, kies dan voor een nieuw product van een bedrijf dat duurzame en hoogwaardige producten verkoopt. Check vooraf of men voldoet aan de eisen die jij hebt gesteld en laat je goed informeren.

Ga bijvoorbeeld voor een (Scandinavisch) meubelbedrijf dat producten van hoge kwaliteit op een duurzame manier produceert.
Denk aan waarden als, 100% eco-certified hout met afwerking op waterbasis, dus zero chemicaliën. Betaal een eerlijke prijs voor jouw product.

We wensen je veel plezier met het stylen van jouw woning.
Heb je nog leuke suggesties?
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!