Wandplank oude balk grenen keuken

5 ideeën voor een duurzame keuken metamorfose

Stel je hebt best een mooie keuken, met veel liefde uitgekozen en mooie herinneringen in opgebouwd. Maar je wilt toch wel eens wat anders, maar geen hele nieuwe keuken…
Dan kun je met eenvoudige aanpassingen een hele nieuwe sfeer, look of indeling maken.

1. Kastjes

In veel keukens wordt alle ruimte boven het aanrecht opgeslokt door bovenkastjes. En dat terwijl je zoveel leuke dingen die je gezellig in beeld zou willen hebben. Je kunt dan eenvoudig één of meerdere bovenkastjes verwijderen en vervangen door één of meerdere mooie doorleefde wandplanken. Op de foto zie je een mooie make-over met wandplanken oude grenen balken van een SUSZ klant.

2. Blad

Een andere aanpassing die vaak veel makkelijker is dan gedacht is het aanrechtblad vervangen. Natuurlijk hangt het wel af van je keuken (een hoek is moeilijker dan een rechte). Je kunt dan een standaard blad kopen bij de bouwmarkt, maar je zou ook een blad kunnen laten maken van oud hout of gewoon een 2e hands zoeken. Wil je toch nieuw dan zijn er ook duurzamere alternatieven, zoals bladen van gerecyclede PET flessen.

3. Grepen

Veel kringloopwinkels en curiosa zaken verkopen handgrepen per kilo. Oude handgrepen vervangen kan dan zeer eenvoudig. Let wel goed op de maatvoering. Ook kun je eenvoudig zelf handgrepen maken van bijvoorbeeld kleine stukjes (oud) leer.

4. Frontjes

Frontjes zijn beeldbepalend voor een keuken. Vaak kun je ze opschuren en opnieuw schilderen. Bij sommige keukens zit er een soort kunststof laag op het deurtje, dit kun je niet zonder meer overschilderen. Ga gewoon met zo’n deurtje onder de arm naar een verfwinkel en laat je voorlichten. Je kunt natuurlijk ook gewoon “nieuwe” frontjes maken van oud hout.

5. Licht

Heb je nog oude verlichting in je keuken hangen? Vervang de oude halogeenspotjes voor mooie ledverlichting, die gebruiken veel minder energie en gaan lang mee. Je kunt ook  gerecyclede lampen ophangen natuurlijk.

 

Zo zie je maar weer, met enige creativiteit zijn er volop mogelijkheden om je oude maar goede keuken een nieuwe look en feel te geven!