Duurzame kerstcadeaus

8 Tips duurzame Sinterklaas- en Kerstcadeaus

Hoe kunnen we onze feestdagen vieren met duurzame cadeaus? Het lijkt lastiger dan het eigenlijk is. Gewoon ‘doen’ is hier het keyword.

Een cadeau inkopen voor de  feestdagen is easy, de (online)winkels liggen overvol met de mooiste items. Maar…. zijn ze ook duurzaam? Tja, dat is een breed begrip. Wil je het dit jaar eens anders doen, maar heb je geen inspiratie? Wij hebben een aantal duurzame ideeën op een rij gezet. Alhoewel helemaal niks geven soms nog het meest duurzame alternatief is natuurlijk.

Ontdek hoe je leuke en inspirerende cadeaus een duurzame twist kan geven!

1. Plastic is No Go

Kies dan liever voor duurzame materialen. Denk maar eens houten speelgoed en geüpcyclede woonaccessoires, gerecycled papier of textiel of 2e hands materialen.
Loop gerust eens een kringloopwinkel binnen, of ga lekker neuzen op Marktplaats of Vinted.
(Gerecycled plastic van bijvoorbeeld PET-flessen kan wel natuurlijk ;-).

Op zoek naar gebruikt speelgoed? Kijk dan eens bij Swap Sint (voorheen Reycle Sint): een platform voor speelgoedruilmarkt via de app of ruilspots. Doe het lekker met gesloten beurs, wel zo duurzaam.

2. Koop minimaal

Less is more. Kies liever één kado van goede kwaliteit, dan veel cadeaus gemaakt van niet duurzame materialen wat ook nog vaak snel stuk gaat. Buying cheap is expensive.

Kun je hierin wel wat hulp gebruiken? Lees dan eens de Keurmerkenwijzer.

3.  Liever geen batterijen

Batterijen kunnen gaan lekken en bevatten giftige stoffen die erg schadelijk zijn voor het milieu.
Koop liever geen speelgoed of elektrische producten die werken op batterijen. Wil je toch een elektrisch item aanschaffen? Kies dan voor een (2e hands) oplaadbare accu of een stroomkabel.

Op de foto zie je sfeervolle verlichting met kabel op een wandplank van gebruikt, oud hout.

4. Geef een e-book of jaarlidmaatschap

giftcard

Houdt het simpel. Koop een e-book met zijn/haar favoriete onderwerp of schrijver. Je bespaart veel papier. Of een jaarlidmaatschap die mens en milieu ondersteunen. Denk maar eens aan Greenpeace, Natuurmonumenten, De Waddenvereniging of de Vogelbescherming. Bedenk het maar, er is voldoende te kiezen.

Ook een lokale imkervereniging kan je vast heel blij maken met een donatie.

5. Natuurlijk cadeau: Plant een boom

Ken je iemand die een groot hart heeft voor de Nederlandse bossen? Staatbosbeheer biedt de mogelijkheid om een boom planten in de provincie waar hij of zij woont. Hoe leuk! Dus laarzen aan en graven maar!

6. Hartverwarmend, steun een goed doel

Wil je echt iets origineels geven, denk dan eens aan een symbolisch cadeau.

In de webshop van Oxfam Novib vind je meest bijzondere cadeaus!  Zeker voor degene die alles al heeft. Hier koop je al cadeautjes vanaf € 10. Wat te denken van: een geit, Fairtrade chocolade, een moestuintje, een computer-en klimaattraining, schoon drinkwater, of een startkapitaal voor een ondernemer? Keuze genoeg!

De ontvanger krijgt een leuke cadeaukaart met jouw persoonlijke boodschap, de opbrengst gaat naar één van onze projecten wereldwijd. Een goed kerstgevoel voor goed doel! 

7. Duurzaam cadeau voor bijen- en vogelvrienden

De winter is de meest aangewezen periode om de vogels te voeden. In deze koude tijd vinden ze minder eten, terwijl ze juist nu extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Stel zelf vogelpakket samen of koop bijvoorbeeld vogelpindakaas in een glazen potje bij een lokale Welkoop of dierenspeciaalzaak.
Naast een gezonde maaltijd is een vogelhuisje ook leuk om te geven. In de tuin en zelfs op het balkon is altijd wel een plekje te vinden.

Voor de insecten, als lieveheersbeestjes en bijen, is een veilige en warme schuilplek voor wintermaanden erg belangrijk. Een insectenhotel kan prima helpen.

8. Speuren naar een cadeau: duurzaam online shoppen

En last, but not least. Mocht er in de bovenstaande tips geen optie tussen staan en wil je graag online shoppen? Doe het liever duurzaam. Check deze 5 tips!  Of bekijk deze toffe  & duurzame kerstboxjes in onze kerstshop.

We wensen je veel plezier met het zoeken naar het meest duurzame cadeau.
Heb je nog leuke suggesties?
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!