Vensterbank bankje met kleurrijke planten en potten

DIY: Maak een eyecatcher van de vensterbank

Heb je grote ramen of juist niet? Gordijnen en shutters helpen tegen inkijk; de vensterbank daarentegen wordt vaak vergeten en het stylen blijkt vaak een hele uitdaging. Wij geven je 6 eenvoudige tips, de do’s en de dont’s.

Wat past bij je interieur en wat vind jij mooi? Laat je niet teveel afleiden door de mooie design spullen van de buurvrouw. Kijk wat jij zelf in huis hebt (staan) en ga daar mee aan de slag.

Kies een styling die bij jou past

1. Eenvoud (en wat je beter niet kunt doen)

Prullaria

Maak er geen vergaarbak van. Een verzameling van allerlei verschillende objecten, zoals tijdschriften, speelgoed, theelichtjes, een verloren kassabon…bedenk het maar.
Wel doen: Maak groepjes van verschillende accessoires die iets met elkaar delen, dus mix en match en kies voor kleureenheid en hoogteverschillen.

Teveel en te vol

Door een megavolle vensterbank oogt een kamer kleiner (met name kleine woonruimtes).
Wil je meer rust en ruimtelijkheid? Zorg dan voor een rustig ogend uitzicht, zodat je ook je raam nog kan zien.

Tweetallen

Misschien is het een Hollandse gewoonte om veel dubbel te plaatsen. Twee keer diezelfde bloempot, twee keer diezelfde stalampen en twee keer diezelfde beeldjes.
Kies liever voor oneven: één item of drie items, dat geeft balans én een heel ander zicht en wijkt daarmee af van het geijkte plaatje. Wat ook kan: als je toch twee items wil, ga dan voor twee verschillende varianten.

2. Decoreer je vensterbank altijd

Negeer je vensterbank niet en betrek deze bij het interieur. Smal of breed: plaats er altijd iets op. Een bijzondere vaas met veldbloemen of plant met bloempot of een mooie kaars in glas kan al voldoende zijn om het een fijne sfeer te geven.

3. Creeër je eigen vensterbank

Is er geen vensterbank? Maak er dan één zelf door er bijvoorbeeld een lage kast voor te zetten of plaats een vensterbank bankje op de vloer. Deze sluit prima aan op het raam en zorgt voor veel ruimte voor je leuke vensterbank decoratie!

4. Maak het breed

Is het uitzicht zo mooi vanuit het raam? Zou je het weleens een boek willen lezen bij het raam? Maak de vensterbank dan breder zodat je erop kunt zitten. Dus boek en kussen erbij, en chillen maar!

5. Toon je verzameling

De vensterbank wordt ook vaak gebruikt om kleine accessoires en verzamelde (collectes)items te tonen. Ga dus helemaal los met een verzameling cactussen in gave potten of met jouw favoriete glaswerk.

5. Kleur, rust en eenheid

Wat ook niet mag ontbreken is de kleur van de vensterbank. Wil je dat deze bij het raamkozijn past? Dan schilder je ze in dezelfde kleur. Wellicht vind je een kleurrijk kozijn een beetje spannend? Fleur het op met kleurrijke vensterbank spullen.
En door alle accessoires op de vensterbank in één kleur te houden, ontstaat er rust en een eenheid.

Er zijn vast nog wel meer ideeën, maar we hopen je met deze tips alvast een beetje op weg geholpen te hebben.
Heb je nog leuke suggesties?
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!