Duurzame verlichting tips

Verlichting is een belangrijk onderdeel van het interieur. Het zorgt, naast licht, voor sfeer in je huis!

Is jouw huis al duurzaam verlicht?

We vergeten vaak dat al dit licht stroom verbruikt en lampen zelf niet heel circulair zijn. Vandaar dat we even enkele eenvoudige tips op een rij zetten om jouw (sfeer) verlichting meer duurzaam te maken.

#1 Stop met overbodig licht

Alle lampen die je niet ziet kun je ook uitlaten, het levert tenslotte voor jou geen sfeer op. Dat lampje op de gang en op de slaapkamer kan eenvoudig uit. Maar meer en meer zie je tuinverlichting en lampen aan de buitenzijde van de huizen. Slechts in een enkel geval draagt dit bij aan de veiligheid, maar in het merendeel is het simpelweg verspilde energie. Om maar niet te spreken van de lichtvervuiling.

#2 LED

Gelukkig zijn gloeilampen al niet meer te koop en heeft vrijwel iedereen LED lampen in huis. Toch kan het geen kwaad om nog een keer een rondje door je huis te gaan en ook de laatste niet-LED lampen te vervangen. Dit geldt natuurlijk ook voor die oude halogeen lampjes! LED lampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar gaan veel langer mee en verbruiken minder stroom. Uiteindelijk bespaart dit dus geld én spaart het milieu.

#3 Laat je licht mee bewegen

Net als in de eerste tip, is het licht altijd wel nodig? Door bewegingssensoren te plaatsen kun je de lampen ook aan laten gaan wanneer je het nodig hebt. Bijvoorbeeld in de garage, gang of toilet. Groot voordeel is dan vooral dat je niet kunt vergeten om het licht uit te doen. Het hoeft geen grote ingreep te zijn, je kunt plafonnières kopen met ingebouwde sensor!

#4 Dim je stroomverbruik

Er gaan veel spookverhalen rond over het gebruik van dimmers. Maar ze besparen echt stroom! Dus als je op een bepaalde plek soms veel en soms weinig licht nodig hebt kun je dit oplossen met een dimmer. Zet je een dimmer echter altijd op “half” dan is het goedkoper om een lamp met half vermogen (watt) te kopen, want de dimmer zal altijd iets stroom verbruiken.

#5 Maak je lampen “smart”

Met de moderne hulpmiddelen kun je je verlichting tegenwoordig slim maken. Door zogenaamde “slimme stopcontacten” kun je ze programmeren en makkelijk op afstand aan en uit zetten, met een app, Alexa of Google bijvoorbeeld. Met name dit laatste kun je dan ook gebruiken als je weg gaat. Je kan dan in een keer al je lampen uit doen!

#6 De lamp als geheel

Naast het lampje kun je ook naar de lamp als geheel kijken. Als je van plan bent een nieuwe lamp te kopen kijk dan eens naar duurzame alternatieven. Zo kun je natuurlijk lampen bij een kringloop of tweedehands winkel halen. Of een lamp kopen die gemaakt is van andere gebruikte materialen. Een voorbeeld hiervan is dit hanglampje van een augurkenpot.

#7 Zonne-energie?

Het lijkt natuurlijk enorm duurzaam, tuinverlichting op zonne-energie. Maar het enige duurzame is vaak het energie verbruik. Veel van dergelijke tuinverlichting is helaas “goedkope plastic rotzooi”. Dus let heel goed op alvorens je deze “duurzame” stap zet. Ik zelf ben meer van tip #1, gewoon geen verlichting in je tuin.

Vind je deze blog leuk?

Mogen we je op de hoogte houden van nieuwe blogs?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief!