Zeker in door de lockdown heeft online shoppen een enorme vlucht genomen. Ook al was het natuurlijk voor die tijd ook al niet weg te denken.
Voor de consument heeft het internetwinkelen zeer veel voordelen; je hoeft je huis niet uit, je kunt makkelijk prijzen vergelijken, retourneren is wettelijk goed geregeld en de winkel is altijd open. Natuurlijk mis je het persoonlijke advies van de winkelier en wat ik zelf belangrijker vind is dat het vaak ten koste gaat van de lokale ondernemer/winkelier.
Check hier alle tips!
1. Duurzame producten
Het eerste wat je natuurlijk bekijkt is of wat je wilt kopen zelf duurzaam is. Misschien zijn er verschillende varianten en zit er verschil tussen. Ook kijk je vast al naar waar het vandaan komt en hoe daar de arbeidsomstandigheden zijn en of ze zich wel aan milieunormen houden. Vaak zie je bij een webwinkel vrij snel of het een belangrijk onderwerp voor ze is, bijvoorbeeld op hun home-page of op een specifieke pagina.
2. Bezorging
Als je iets koopt, let dan op de bezorging. Kijk of je meerdere aanschaffen bij winkel kan kopen zodat het in één keer bezorgd kan worden. Ook de wijze van bezorgen maakt uit. Als je het naar een afhaalpunt laat brengen is dat vaak efficient. Laat je het thuis bezorgen zorg dan dat je er ook bent of dat je het bij de buren kunt laten afgeven. Bezorgingen op dezelfde dag of binnen een dag betekent vaak dat de routes van de bezorger niet optimaal zijn en er dus meer kilometers gemaakt worden. Verder zijn er ook webshops die geen voorraad bijhouden, maar rechtstreeks van de leverancier of producent leveren wat weer onnodige goederenbewegingen scheelt. Tot slot is afhalen vaak een optie, maar dan wel graag op de fiets. Nu we het toch over fietsen hebben, in diverse steden bezorgen fietskoeriers.
3. Retouren
Een groot voordeel van online kopen is het retourrecht. Spullen retour sturen is zo makkelijk en iedere webwinkel weet dat je het moet accepteren. Van alle bestelde artikelen gaat zo’n 13% procent retour, en bij kleding en schoenen liep dat gemakkelijk op tot 40 à 50 procent! In 2020 zijn gelukkig grote stappen gemaakt door deze branche, bijvoorbeeld door notoire retourzenders te blokkeren. Toch ging in 2020 nog 34% retour (bron: Volkskrant) .
Dit kost niet alleen de winkels erg veel geld, het is desastreus voor het milieu. Denk aan de extra kilometers die afgelegd worden, maar ook veel van deze artikelen kunnen niet meer verkocht worden.
Zorg er dus voor dat je heel goed kijkt voor je iets koopt. Bestel niet meerdere dingen om thuis te kunnen kiezen of te passen. Specifiek voor kleding kun je hier nog enkele tips vinden.
4. Kans! Kies tweedehands
Als je dan zeker weet wat je moet hebben, vergeet dan niet te kijken of het ook gebruikt beschikbaar is. Veel grotere webshops bieden hun retourgoederen, na een grondige inspectie, opnieuw aan. Dit scheelt jou vaak veel geld en tegelijkertijd is je aankoop daarmee veel duurzamer. Verder kun je natuurlijk ook op jacht gaan naar echte tweedehands zoals op Marktplaats, Vinted , Whoppa of de vele Facebook weggeefhoeken.
5. Niet kopen (minimalisme)
En dan last, but not least…. Misschien wel het meest duurzame advies uit deze blog. Niet kopen! Heb je het echt wel nodig?? Kun je je oude koffiezetapparaat niet gewoon repareren of leen die hoge druk reiniger van de buren. Door iets niet te kopen draag je pas echt bij aan een betere wereld!
We hopen je hiermee inspiratie en inzichten te hebben gegeven en misschien heb je nog wel leuke suggesties voor ons.
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!