18 maart Wereld Recycle Dag: “Jij bent een recycle held(in)”

Recyclen, het is een hot item. En echt iedereen kan er aan meedoen. Dagelijks komen we in aanraking met voorwerpen, food en non-food producten waarvan je misschien denkt: kan dat nou niet anders? Tuurlijk kan dat! Doel van deze werelddag is het verbeteren van onze houding tegenover afval. Voor wie nog niet gestart was en toch wil bijdragen: Doe mee op donderdag 18 maart en maak een verschil. Jij bent een recycle held(in)!

Zwerfafval; een wereldwijd probleem

Jij bent een Recycle Held(in)!

Water, lucht, olie, aardgas, steenkool en mineralen vormen de basis van ons bestaan. Al ons voedsel, levensonderhoud en onze bezittingen zijn uiteindelijk afkomstig van deze zes bronnen. De mens kan niet meer zonder…

De bronnen zijn eindig en zullen uitgeput raken. Eenmaal verdwenen, zijn ze weg voor ALTIJD. We gebruiken de natuurlijke hulpbronnen van de aarde achteloos zonder na te denken over wat ze zal vervangen, terwijl miljarden tonnen afval elk jaar op stortplaatsen terechtkomen.
En precies daar vinden we een grote angel in dit immense probleem: zwerfafval.
Een wereldwijd milieuprobleem: we staan voor grote uitdaging om dit probleem op te lossen. Met andere woorden: de afvalberg zoveel mogelijk voorkomen en beperken.

Recycling: de zevende hulpbron

BIR, het internationaal bureau voor recycling, lanceerde 18 maart tot jaarlijkse Wereld Recyle Dag. BIR riep op om aan diverse wereldleiders  aandacht te vragen voor het groeiende afvalprobleem. Recycling dat doen we samen en zal maatschappelijk breed moeten worden gedragen, zegt BIR. Directeur-generaal van BIR aan het woord: “De bestrijding van de klimaatcrisis is een gezamenlijke wereldwijde inspanning waarbij we allemaal samenwerken om afval te verminderen en recycling te bevorderen. Door deze zevende hulpbron te gebruiken helpen we miljoenen tonnen CO2-uitstoot besparen.”‎

 Wat kan ik doen om afval te verminderen?

1.  Probeer impuls aankopen en gratis aanname van ‘rommel’ te voorkomen.
Vraag jezelf af wat het jou brengt, behalve misschien een tijdelijk gevoel van blijdschap? 

2. Koop lokaal als dat lukt.
Vermijd zoveel mogelijk internet aankopen, veel webshops gebruiken nieuw verpakkingsmateriaal.

3. Koop duurzame en gerecyclede producten zonder of met weinig verpakking.

4. Koop groente en fruit op de markt of boerderijwinkel.
Zonder verpakking dus!

5. Maak gebruik van het Recylceplein van jouw gemeente.
Glas, papier en karton, drankverpakkingen, blik, plastic, textiel, elektronica, GFT>>breng het weg!

6. Verbrand geen afval in je haard of vuurkorf.

7. Plant een boom(pje) of struikje in je tuin of een pot. Of vraag je buren om die leuke struik niet te rooien, maar aan jou kado te doen.

We wensen je veel succes met het recyclen van jouw spullen en misschien ook wel in je directe omgeving.
Heb je nog leuke suggesties?
Laat het ons weten! Stuur een mail, je krijgt altijd een persoonlijk berichtje van ons terug!